Justificare proiect

Cu o valoare interioară greu de estimat, muzeul județean Bistrița-Năsăud, la exterior pare lipsit de inters, clădirea nu a fost concepută pentru un muzeu, incinta nu a fost gândită în acest scop, iar lipsa fondurilor a impiedicat conturarea unui concept care să țină funcțional și să antreneze prin noutate și inedit mecansimul dintre patrimoniu și comunitate.

Sunt absolut necesare intervenții în zona fațadelor interioare, deoarece tencuiala inestetică aplicată în perioada comunistă, în timpul intervențiilor asupra imobilului este fisurată și pe alocuri chiar desfacută. Expunerea îndelungată fără protecție corespunzătoare a provocat degradarea fațadelor clădirii și crearea unui aspect total neatrăgător.

De asemenea, lipsa posibilității de a interacționa, de a participa activ la cunoașterea, evaluarea și aprecierea patrimoniului național, constituie principala cauză a numărului tot mai redus de vizitatori tineri și foarte tineri (copii). Nevoile acestei categorii sunt în continuă schimbare, ei sunt atrași tot mai mult de modalitățile dinamice, "vii", de prezentare.

Revitalizarea identității muzeului ca reper de interes în oraș și în regiune, valorificarea patrimoniului, protejarea și conservarea acestuia, accentuarea relațiilor cu comunitatea, atragerea de turiști, crearea unui nou loc de întalnire, în scopul de a descoperi, de a cunoaște, poate satisface în totalitate nevoile actuale ale vizitatorilor.

Se propun, astfel, printr-un proiect inovativ, intervenții legate de estetica clădirii (în zona fațadelor interioare), de zona de inter-relaționare (curtea interioară) și de felul în care muzeul, ca entitate culturală, răspunde cerințelor comunitatății. Se vor aborda noi soluţii de mobilare şi expunere, se vor utiliza mijloace multimedia pentru diversificarea şi eficientizarea transferului de informaţie către public – principalul grup tinta al proiectului, se vor asigura spaţii multifuncţionale, care să permită conferinţe de mică şi medie anvergură, prezentări, lansări de carte, expunere de suveniruri, mese rotunde, evenimente de profil, evenimente pentru comunitate etc., se va asigura un mediu care să favorizeze şi să catalizeze interacţiunea între comunitatea locală, turişti, invitaţi, personalităţi în domeniile de interes ale muzeului, sectia de Ştiinţe naturale va fi regenerată, se va aborda o nouă scenografie de expunere şi contact al publicului cu exponatele şi informaţiile, se vor deschide spaţii noi în demisolul muzeului pentru asigurarea unui cadru inovativ de contact al publicului cu informaţiile relevante, se vor remedia porţiunile degradate şi aspectele nefuncţionale, se va reconsidera curtea interioară ca spaţiu de interacţiune şi cunoaştere.

Propunerea ia în considerare accentul urban pe care îl are muzeul și vrea să accentueze relațiile interumane într-un mediu cultural cu caractere urbane, caratere de tranziție și caractere rurale, datorită micului ansamblu aflat în incinta muzeului și care se integrează armonios în conceptul inițiat. Tranzitia de la lumea urbană la cea rurală se face gradual, vizitatorul fiind invitat sa aibă primul contact cu muzeul în zona urbană. Zona tematică urbană presupune o piață cu valeități multiple. De la activități cultural-artistice până la dezbateri în aer liber, expoziții în aer liber, vizitatorul este incurajat să afle mai multe informații și să dorească să revină.
justificare1 justificare2 justificare3
logo-eea
logo-crpcn
logo-mc
logo-ump